Ξεκίνησε η "μαύρη" πορεία των Ισπανών ανθρακωρύχων

Posted by RossoNero | Posted in | Posted on 3:44 μ.μ.

 

 

Έπειτα από εβδομάδες συγκρούσεων με την ισπανική αστυνομία, ομάδα περίπου 180 ανθρακωρύχων της βόρειας Ισπανίας ξεκίνησαν την αποκαλούμενη «μαύρη πορεία» τους προς τη Μαδρίτη, αντιδρώντας στις πολιτικές λιτότητας που πλήττουν και τον τομέα τους.

Οι απεργοί θα περάσουν από αρκετές πόλεις της χώρας μέχρι να καταλήξουν στην ισπανική πρωτεύουσα. Οι δημοτικές αρχές των πόλεων από όπου θα περάσουν έχουν ήδη δηλώσει έτοιμες να παράσχουν τροφή και στέγη.




Τα ανθρακωρυχεία στις βόρειες περιοχές της Αστούριας και της Λεόν αποτελούν τη σχεδόν μοναδική πηγή εργασίας στην ευρύτερη περιοχή εδώ και σχεδόν έναν αιώνα.
Σύμφωνα με την η El Pais, ο τομέας έχει μια βασική αδυναμία: δεν μπορεί να σταθεί χωρίς την κρατική επιχορήγηση. Συνεπώς, το μέλλον του είναι αβέβαιο, καθότι οι επιδοτήσεις από την ΕΕ πήραν παράταση μόνο μέχρι το 2018. Στη συνέχεια όμως θα απαιτείται αποκλειστικά και μόνο κρατική ενίσχυση, η οποία είναι ήδη μειωμένη, λόγω της κρίσης.

Αυτό είχε ήδη σαν αποτέλεσμα να σταματήσει η παραγωγή σε αρκετά σημεία και να απολυθούν χιλιάδες εργαζόμενοι. Επιπλέον, η εισαγωγή της συγκεκριμένης πρώτης ύλης κοστίζει λιγότερο.

Ο τομέας που απασχολεί χιλιάδες Ισπανούς μοιάζει καταδικασμένος. Από τους σχεδόν 53.000 εργαζόμενους τη δεκαετία του 1980, σήμερα απασχολούνται 7.900 σε 47 σημεία.

Το μείγμα αυτό έφερε τις απεργιακές κινητοποιήσεις, οι οποίες κρατούν εδώ και αρκετές εβδομάδες με πορείες στις μεγάλες πόλεις, αποκλεισμούς αυτοκινητοδρόμων, αλλά και κανονικές μάχες με την Αστυνομία.

Εικόνες που θυμίζουν χώρες της Νοτίου Αμερικής, όπου κυριαρχούν αντάρτικα κινήματα είναι καθημερινές στα πρωτοσέλιδα του ισπανικού Τύπου: ανθρακωρύχοι με αυτοσχέδια όπλα εκτοξεύουν «ρουκέτες» στους Αστυνομικούς.

Η «μαύρη πορεία» προς τη Μαδρίτη αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 11 Ιουλίου.

 https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1408916

Comments (0)

Δημοσίευση σχολίου